dilluns, 11 de març del 2013

Chávez per als veneçolans


Una de les coses que ha posat en evidència la mort de Chávez és que sembla que sóc l'única persona del món que no té una opinió formada sobre la figura d'este polític ni sobre la política veneçolana en general.

Òbric parèntesi. I mira que tinc opinió sobre quasi qualsevol cosa, encara que no tinga ni puta idea. Tanque parèntesi.

D'una part hem vist l'esquerra més ortodoxa (i pollosa) idealitzar sense cap mena de rubor ni autocrítica el paper jugat per un líder populista de caràcter expansiu i amb tics totalitaris que no ha tingut cap problema a l'hora de signar acords i deixar-se fotografiar amb els líders més sanguinaris del planeta, responsables de les dictadures més vergonyants.

I d'una altra, hem hagut d'escoltar tota mena de qualificatius per a un líder triat a les urnes una vegada darrere l'altra i que, un cop mort, serà substituït per un nou líder que, també, serà triat en unes noves eleccions democràtiques i al qual el govern espanyol ha venut material de guerra sense que li haja tremolat el pols. Tan dolent no seria, doncs.

Imagine que és difícil santificar o condemnar a l'infern un cos que encara està calent (o en el cas de Chávez, embalsamat) i que es necessitarà temps per saber si el chavisme ha suposat o no una millora per als ciutadans veneçolans més enllà dels hits polítics “¡Exprópiese!” o “¡Aquí huele a azufre!” que tant ens han fet riure.

L'única cosa que tinc clara a hores d'ara és que Chávez seria un polític difícilment assumible per a una democràcia europea, però en canvi per a molts és justament el que mereixien els veneçolans.

I en això no puc estar d'acord.

2 comentaris:

Dídac ha dit...

La principal crítica que li fas a Chávez és ser populista (i quin polític no ho és!) i fer-se fotos amb dictadors "sanguinaris"...respecte a aquesta segona afirmació, la qual no puc dir que no siga certa, caldria afegir el mateix... com qualsevol polític/president Europeu o Nord-Americà. O és que tots els negocis que la UE o EUA tenen amb els líders de mil i una dictarures africanes i àrabs no conten?, o és que tot el suport que la UE i els EUA donen a Israel no conten?... la qüestió, és que Chàvez era un polític com qualsevol dels nostres...amb la diferència que en 10 anys ha hagut de passar més de 10 eleccions... si els nostres feren el mateix, un altre gall ens cantaria!!

Busca qui t'ha pegat ha dit...

Hola Dídac,
Compartisc tots els teus raonaments, i per això mateix dic que si ens sembla malament que el nostre president es faça fotos i signe contractes amb dictadors ens ha de semblar malament que ho faça un altre. De la mateixa forma, si ací critiquem que es manipulen les televisions públiques no hem de vore bé que un president tinga un programa a la televisió pública.

No critique Chávez (ja dic que no tinc parer al respecte): critique els seus detractors bojos i els defensors incapaços de fer autocrítica.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails