dimecres, 16 de maig del 2012

L'hora del café



Per facilitar la reforma del garatge de casa vaig haver de traure totes les caixes que al llarg dels anys la família (en general) havia anat amuntegant. En una d'elles vaig trobar un joc de café de quan ma mare era menuda, fotos antigues, una tona de papers i, també, molts llibres.

El que més gràcia m'ha fet es titula Formación familiar y social, escrit al 1954 per Carmen Werner Bolin i “destinado a las alumnas que asisten a las Escuelas de Hogar de la Sección Femenina”, per si algú encara tenia algun dubte.

El manual conté lliçons molt útils per a les joves i barreja consells tan idiotes com que “una persona es elegante cuando se viste apropiadamente” (!), que “en el cuarto de baño el orden es caridad” (!!) o que “cuando llueve no sueltes un paraguas chorreando en cualquier parte” (!!!) amb cites de José Antonio Primo de Rivera (!!!!) i refranys espanyols.

La lliçó titulada “Sobre la higiene” mereix un extracte digne de ser emmarcat:
 
De la higiene y disimulo de la vida animal
¿Qué quiere decir la ocultación o disimulo de la vida animal? Casi no es necesaria la explicación, pues aparte de la educación que todas las alumnas ya tienen, existe un pudor natural que nos enseña a cada uno desde que tenemos uso de razón a respetar al prójimo y a ocultarle, por respeto y por higiene, cuanto desagradable existe en las manifestaciones de nuestra fisiología.
Del olor
El mal olor producido por el sudor no se quita con agua de colonia. Es una tremenda falta de educación y de caridad no lavarse suficientemente.

El millor és que gràcies a la lliçó titulada “Las meriendas, las diversiones y las pequeñas renuncias” podré fer un ús correcte del joc de café que vaig trobar i convidar les amigues a berenar (“Una merienda exige una buena presentación”) i gràcies a la lliçó “A ver cómo te portas cuando te invitan” sabré si les meues amigues són dignes de la meua amistat: “Darán las gracias si les han dado de merendar, y dirán que se han divertido mucho”.

1 comentari:

Monique LaMer ha dit...

Em sona la safata de darrere....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails