dijous, 10 de febrer del 2011

La democràcia està sobrevalorada (i II)


Recorde que vaig al·lucinar quan en primer de carrera el professor de Dret Constitucional ens va explicar que si Espanya tenia l'obligació de lluitar contra el terrorisme era només perquè l'exercici de la violència és un monopoli exclusiu de l'Estat.

Cap govern del món, digué, pot tolerar que al seu territori la violència siga exercida per agents externs al mateix estat, perquè este és l'únic que es pot permetre el luxe de matar legítimament, fins i tot si la forma de govern és la democràcia, per exemple, amb l'aplicació de la pena de mort.

Esta és, a banda de les consideracions ètiques de cadascú, el principal motiu pel qual, malgrat les temptacions, l'ús de la violència ha de ser descartada en una democràcia.

I eixa doctrina és aplicable, fins i tot i malgrat les temptacions que trobem en situacions com les que patim al País Valencià, amb un govern a punt de passar més temps als jutjats que governant i una premsa en la qual el diari de referència de l'esquerra local és capaç de col·locar en la portada digital el titular “Aves rapaces atemorizan el Marítimo i encetar la notícia amb un dramatisme insultant: “Son una presa fácil. Al menos seis parejas de aves rapaces están acabando con los pájaros enjaulados de la zona de la Malva-rosa. Así lo aseguran los propios vecinos que añaden, indignados, que los cernícalos "ya no cazan porque prefieren atacar a las aves domésticas", que no tienen escapatoria”.

Bernard Shaw encertà de ple quan assegurà que la democràcia és el procés que garanteix que no serem governats millor del que meresquem, i d'això els valencians rebem un parell de lliçons cada dia a càrrec del PP de Camps, però qui esperava que la democràcia ens portaria uns mitjans de comunicació tan agenollats, tan aigualits, tan grocs i, en definitiva, tan de merda?


2 comentaris:

Clidice ha dit...

Últimament procuro estar-me'n de criticar els polítics i els medis, per allò que ningú em pugui posar un mirall al davant del nas :( Mentre més de la meitat de la població practiqui l'absentisme polític, la minoria corrupta seguirà manant, perquè aquests si que acudeixen a les urnes, que hi tenen molt a perdre.

Recordo un seminari sobre independència on, al primer déuvosguard ja ens van dir: per obtenir la independència només cal tenir controlades dues qüestions (a part de la voluntat de ser-ho, és clar), la violència legal i la tresoreria, la primera per això que tu dius i la segona perquè l'endemà s'han de continuar pagant funcionaris i jubilats, que sinó ja tens moviment al carrer. Ai, el bo d'en Maquiavel, quant en sabia!

Enric Senabre ha dit...

Potser tenim aquestos polítics justament perquè no sóm democràtics, o no suficientment democràtics, no creus?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails