dijous, 1 d’octubre del 2009

Populisme



Un amic em preguntava l'altre dia prou espantat si havia vist G20, el programa que Risto Mejide presenta en Telecinco. Li vaig contestar que sí, que l'havia vist dos o tres vegades, però que em semblà tan lamentable que vaig donar gràcies al cel quan tornà El Intermedio a La Sexta.

Tots dos vam coincidir a l'hora de qualificar el programa de Mejide de sensacionalista i destrellatat, ja que es limita a elaborar una llista diària de vint personatges que mereixen un parell de comentaris feridors per part d'un Risto que no vocalitza i que té les cames tortes.

Els comentaris del programa no són enginyosos ni graciosos, sinó demagògics i poc elaborats i el llistat del G20 no respon a cap lògica, de forma que barreja personatges del cor (i del fetge) amb polítics, artistes i esportistes sense ordre ni concert.

El programeta, en resum, pretén resultar provocador, però s'ajusta perfectament als paràmetres de la cadena que l'emet i no pot evitar sucumbir al populisme més fàcil i perillós: aquell que dóna a la plebs pa i circ al mateix temps que crema biblioteques i museus, perquè és més fàcil fer demagògia que pedagogia.

Els polítics espanyols, els que ens malgovernen i els que malfan oposició, s'han entregat també -i de quina forma!- al populisme més miserable en publicar-se la pensió que cobrarà un directiu d'un banc per la seua jubilació.

Entenc que cobrar tres milions d'euros a l'any en concepte de pensió vitalícia pot resultar un cop de puny a l'ull de tots aquells que han vist com la crisi ha fet trontollar les seues condicions de vida, però resulta d'un populisme miserable i insultantment condescendent que els polítics del PP i, sobretot, del PSOE critiquen (ara mare!) el funcionament de la banca privada quan cap dels dos els ha volgut fotre mà mentre ha governat.

Especialment, però, han estat desafortunades les paraules de Pepiño Blanco (eixe home amb boca de peix!) que ha gosat a afirmar que esta mena de pensions per jubilació avançada haurien de tindre una 'fiscalitat major' justament una setmana després que el Govern del qual forma part presentara una reforma fiscal més que discutible i que ens castigarà a tots per igual.

Si Pepiño Blanco i el PP cregueren de veritat allò que han dit amb la boca ben oberta es posarien d'acord demà mateix per corregir la reforma fiscal presentada pel Govern i carregar ben fort contra estes indemnitzacions milionàries i injustes, però algú creu que s'atreviran?

Imatge de Roger

1 comentari:

Fran Rueda ha dit...

El pitjor de tot és el que tu dius, que tots s'escandalitzen, però ningú ha fet res, ni ho faran. Temps al temps. Els grans capitals sempre ha tingut la paella pel mànec i així serà sempre. I mentre tant intentarem sobreviure.

Un petó, maco.

Entrellat

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails